Pasaraya Info Tokek

Apakah itu Pasaraya Info Tokek Asia Online?

Pasaraya Info Tokek (Pasar Info Tokek atau Tokay Info Marketplace) adalah tempat pertemuan bagi pembeli antarabangsa dan penjual berlesen tempatan untuk maklumat terkini tentang cicak tokek yang berlesen di rantau Asia Tenggara.

Jika anda seorang pembeli berlesen cicak tokek, anda boleh menggunakan maklumat di Pasaraya Info Tokek untuk mencari butir-butir mengenai para penjual cicak tokek yang berdaftar dari negara-negara di Asia Tenggara.

Jika anda seorang penjual atau pemburu cicak tokek profesional, anda boleh menggujungi ke Pasaraya Info Tokek untuk mendapat maklumat-maklumat terkini tentang pembeli-pembeli berlesen dari luar negara untuk cicak tokek anda.

Pasaraya Info Tokek Asia

Sebaik sahaja anda telah mendapat cari di Pasaraya Info Tokek mengenai butir-bitir seseorang pedagang cicak tokek yang sesuai (iaitu, seseorang penjual atau pembeli yang berlesen), anda boleh mengatur untuk berbincang dengan pedagang tokek berkenalan melalui e-mel, multimedia, SMS atau telefon tentang tawaran cicak tokek anda.

PENTING: Semua pihak kami di TokayGeckos.org TIDAK membeli atau menjual cicak tokek atas apa-apa jua sebab, dan TIDAK ada apa-apa aktiviti yang memlibatkan penjualan dan pembelian cicak tokek berlaku di pasaraya maklumat dan laman web ini (iaitu, TokayGeckos.org). Oleh itu, ia merupakan tanggungjawab anda sendiri untuk memutuskan sama ada anda harus menjalankan perdagangan (menjual atau membeli) tokek yang sah dengan mana-mana pihak. Kami tidak akan bertanggungjawab dalam apa-apa jua keadaan, keatas tindakan, kerugian and kerosakan pihak anda.

Ingin Beli Cicak Tokek Asia Secara Sah:

Jika anda ingin beli cicak tokek dewasa yang berat badanya 400 gram dan ke atas secara betul dari sisi undang-undang, kami mungkin mempunyai maklumat terkini yang boleh membantu anda dalam mencari penjual tokek yang berlesen di Thailand, Indonesia, Filipina dan beberapa negara lain di Asia Tenggara.

Membeli Tokek Asia

Pembeli luar negara yang mempunyai lesen untuk membeli/mendagangan/mengendalikan cicak tokek secara sah dari sisi undang-undang, pasti akan mendapat manfaat daripada pasaraya info tokek kami, untuk maklumat terkini tentang pemburu tokek profesional dan penjual terus di seluruh rantau Asia Tenggara.

Mencari dan membeli cicak tokek yang susuai dengan cara yang sah boleh merupakan suatu perkara yang amat sukar bagi mereka yang tidak biasa dengan kebudayaan persekitaran, ilmu bahasa tempatan dan undang-undang / politik yang mempengaruhi perdagangan cicak tokek di sesuatu kawasan. Keselamatan diri juga semakin menjadi kebimbangan kepada peniaga tokek antarabangsa apabila melakukan bisnis di sesetengah negara (misalannya, berita mengenai rakyat Malaysia menjadi mangsa culik yang mencari cicak tokek di Filipina).

Pembeli cicak tokek adalah tidak digalakkan untuk membawa sejumlah wang tunai yang besar dengan mereka (melainkan mereka adalah dilindungi oleh pengawal bersenjata profesional), dimana mereka harus mengatur untuk membuat pembayaran wang melalui pemindahan wang scara langsung ke akaun bank penjual tokek yang berkaitan.

Membeli Tokek dengan Duit Tunai

Jika anda seorang pembeli yang berdaftar / berlesen serta mempunyai modal wang yang cukup untuk membeli cicak tokek dewasa, kami ingin mendengar dari anda. Semua broker dan agen langsung yang bekerja secara terus dengan pembeli berlesen juga dialu-alukan. Sila tulis kepada kami melalui Borang Pertanyaan Online kami.

Ingin Jual cicak Tokek Asia Secara Sah dari Sisi Undang-Undang:

Adakah anda mempunyai cicak tokek untuk dijual? Jika anda ingin MENJUAL cicak tokek gecko anda secara sah segi undang-undang serta pada harga pasaran yang paling ‘realistik’, kami mungkin memperolehi maklumat terkini tentang pembeli-pembeli tokek berlesen yang boleh digunakan oleh untuk anda!

Nota: Sila ambil perhatian bahawa menjual cicak tokek tanpa permit atau lesen yang sah adalah bertentangan dengan undang-undang perlindungan hidupan liar di negara-negara tertentu.

Ia adalah disyorkan bahawa anda TIDAK berurusan dengan mana-mana pembeli tokek yang tidak berlesen / tidak berdaftar, kerana ia adalah haram dan apabila anda melaporkan pendapatan tahunan anda ke pejabat cukai, ia boleh mengakibatkan anda menghadapi masalah mengenai kesahihan pendapatan anda daripada jualan cicak tokek secara haram. Akibatnya, wang yang anda telah untung daripada jualan tokek yang haram boleh dirampas oleh pihak berkuasa berkenaan di negara anda.

Jual Cicak Tokek Secara Sah

Sebelum kita boleh memberikan anda maklumat tentang pembeli berlesen cicak tokek dewasa, pastikan anda boleh memberikan kami maklumat berikut:

(1) Nama anda (contohnya, Ahmad Salleh)

(2) Emel anda (contohnya, pqr12345678@yahoo.com)

(3) Nombor telefon anda (telefon talian tetap atau telefon bimbit, sila memasuki kod negara anda untuk panggilan antarabangsa)

(4) Bahasa yang anda boleh gunakan untuk berkomunikasi dengan kami (seperti bahasa Melayu, Indonesia, Inggeris, Mandarin, Jepun, Korea, dan sebagainya)

(5) Lokasi atau tempat (negara, negeri dan bandar anda) di mana anda dan cicak tokek anda berada.

(6) Harga jualan (dalam mata wang RM Malaysia atau dolar U.S) bagi cicak tokek anda.

(7) Cara pembayaran anda untuk menerima wang dari pembeli berlesen bagi cicak tokek anda.

(8) Gambar yang menunjukkan panjang (dalam cm atau inci) dan berat (dalam kilogram, gram atau auns) badan bagi setiap cicak tokek anda. Anda akan mendapat satu kod nombor ID dari kami yang dimana ia perlu ditunjukkan bersama-sama dengan tarikh (dd/mm/yyyy) dimana gambar berkenaan telah diambil.

Ingatilah bahawa cicak tokek dewasa anda harus mempunyai ekor yang lengkap, berat badan sekurang-kurangnya 400g, tiada luka-luka badan, tiada bahagian anggota badan yang hilang, dan ia perlu agresif dan sihat pada keseluruhan.

Pendek kata, jika sesiapa daripada kamu mempunyai cicak tokek yang matang dan sihat untuk dijual, sila hubungi kami melalui borong pertanyaan online, telefon bimbit atau e-mel untuk mendapat maklumat lanjut daripada kami. Jika cicak tokek anda telah memenuhi kesemua kehendaki yang diperlukan oleh seseorang pembeli tokek yang berlesen, mungkin juga akan terdapat ramai pembeli-pembeli berlesen yang lain daripada luar negara bersedia untuk berbincang dengan anda tentang cicak tokek anda.

Harga Pasaran Cicak Tokek Asia:

Harga cicak tokek adalah bergantung kepada berat badannya, di mana harga jualannya akan meningkat mengikut keberatan badan. Sebagai contoh, seekor 4 kg cicak tokek Asia boleh dijual pada harga dua setengah hingga tiga (2.5 hingga 3) kali daripada harga seekor cicak tokek Asia yang berat badannya 2 kg.

Harga Pasaraya Cicak Tokek Asia

Harga pasaran untuk cicak tokek Asia adalah berbeza diantara pembeli-pembeli tokek, dimana harga sesekor cicak tokek dewasa boleh naik dan turun secara drastik bergantung kepada tahap persaingan di kalangan pembeli berlesen.

ia telah dilaporkan bahawa perdagang-perdagang tokek berlesen dari negara asing sanggup membayar RM1,000,000 (bersamaan dengan US$2.9 juta) atau pada harga yang lebih tinggi, untuk membeli cicak tokek Asia yang telah memenuhi pelbagai syarat-syarat pembelian mereka yang ketat.

Secara umum, tidak sesiapa pun boleh ketahui harga sebenar bagi seseekor cicak tokek Asia di dalam pasaran antarabangsa, sehingga reptilia tersebut telah menemui pembeli tokek berlesen yang sanggup membayar untuk membelikannya.

Lesen dan Permit untuk Bisnis Cicak Tokek Asia:

Menurut siasatan kami sendiri (tamat pada 20/05/2011), cicak tokek setakat ini tidak dilindungi dari sisi undang-undang di Amerika Syarikat atau melalui apa-apa perjanjian antarabangsa, di mana spesis cicak ini tidak disenaraikan dalam “Senarai Merah IUCN Untuk Spesies Terancam 2010” (IUCN Red List of Threatened Species 2010).

IUCN Red List of Threatened Species 2010

Di Filipina, sesiapa ditangkap memburu, memungut atau memiliki hidupan liar, produk dan derivatif hidupan liar akan didakwa di bawah “Akta Republik 9147” atau “Pemuliharaan Sumber Hidupan Liar dan Akta Perlindungan tahun 2001” (Dari sumber: http://www.pia.gov.ph/?m=1&t=1&id=29863).

“Jabatan Alam Sekitar dan Sumber Asli” (DENR) di Wilayah Davao telah memberi amaran kepada orang ramai terhadap perdagangan haram “tuko” atau cicak tokek. Di bawah akta hidupan liar di Filipina, mana-mana koleksi hidupan liar adalah memerlukan permit / lesen dari “Biro Kawasan Perlindungan dan Hidupan Liar” (PAWB). Oleh itu, ia adalah benar bahawa cicak tokek di Filipina memerlukan permit atau lesen bertulis dari pihak PAWB. Sesiapa yang ditangkap atas pencabulan Akta Republik 9147 (RA 9147) boleh didenda sebanyak P100,000 ke P1 juta, dan dihukum penjara selama tempoh 6 tahun maksimum.

Jika anda berada di Malaysia, di bawah “Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 @ Akta 716” (Wildlife Conversion Act 2010) yang terkini, seseorang akan memerlukan permit bertulis daripada “Perhilitan” atau “Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara Semenanjung Malaysia” (Department of Wildlife and National Parks Peninsular Malaysia) sebelum orang berkenalan boleh berdagang cicak tokek secara sah dari sisi undang-undang di negara ini. Mana-mana orang apabila tersabit dengan binis cicak tokek tanpa lesen / permit yang sah, apabila didakwakan, boleh didenda sebanyak RM50,000 maksimum atau dipenjarakan selama tempoh 2 tahun, atau kedua-duanya.

Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 Malaysia @ Act 716

Selain daripada cicak tokek (cicak Gekko), cicak spesis lain (dalam keluarga: Gekkonidae) yang dilindungi di bawah “Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 @ Act 716” di Malaysia adalah seperti yang berikut:

1. Aeluroscalabotes felinus (Cicak Mata Kucing )
2. Cnemaspis nigridius (Cicak Hitam Bermata Bulat)
3. Cyrtodactylus brevipalmatus (Cicak Berkaki Web dengan Jari-jari Langsing)
4. Cyrtodactylus consobrinus (Cicak Peter dengan Jari-jari Langsing)
5. Cyrtodactylus peguensis (Cicak Leopard)
6. Cyrtodactylus pulchellus (Cicak Berlintasan dendan Jari-jari Langsing)
7. Cyrtodactylus quadrivirgatus (Cicak Marble dengan Jari-jari Langsing)
8. Hoplodactylus spp. (Cicak dengan Jari-jari Lekat)
9. Naultinus spp. (Cicak Pokok New Zealand)
10. Phelsuma spp. (Cicak Hari)
11. Uroplatus spp. (Cicak Ekor-Rata)

Sumber: http://www.wildlife.gov.my/

Gambar-gambar Cicak Tokek Asia:

Gambar Cicak Tokek Asia dengan Berat Badan 1.39 kg

Gambar Tokek Asia dengan Berat Badan 353 grams

Gambar Cicak Tokek Asia 25-02-2011

Gambar Tokek Gecko 22-02-2011

{ 19 comments… read them below or add one }

Tokek Asia July 8, 2011 at 6:47 PM

Pasaraya info cicak tokek Asia bagi para perdagang tokek yang berlesen di Asia Tenggara and antarabangsa..

Wang Ibu July 10, 2011 at 11:50 AM

Ada orang pergi cari haiwan tokek itu, ada orang jual dengan secara sistem. Kalau mau tipu jangan cari saya. Ini email saya: ctsuan8823@ gmail.com.

Tokay Marketplace July 10, 2011 at 5:29 PM

Maklumat terkini mengenai tokay market dan perdagangan Tokay gecko berlesen di Asia Tenggara untuk kegunaan perubatan.

Syam January 14, 2012 at 2:35 AM

Saya ada tokay yang saya bela sendiri panjang lebih kurang 15 inchi. Siapa berlesen serta berminat untuk beli sila hubungi saya.

Rudy July 16, 2012 at 3:08 PM

Saya ada tokek Asia untuk dijual berat badan 350-400g, kalau berminat sila hubungi saya melalui email saya rudydavid12321(at)gmail(dot)com atau hubungi 012-5094XXX. Terima Kasih.

Tommy August 9, 2012 at 5:23 PM

Saya ada seekor 350 grams tokek siapa minat sila hubungi saya.
Terima kasih.

Jamal August 27, 2012 at 9:17 PM

Halo! Saya ada cicak tokay mata merah, berat dalam lingkungan 350 grams, mana itu pembeli yang ingin memilikinya, sila hubungi melalui emel pada “www.day3902_boyz(at)yahoo(dot)com” atau SMS 014-8459XXX atau 014-8328XXX. Terima kasih.

Asogan October 23, 2012 at 11:46 PM

Saya mempunyai seekor Tokek yg berbintik merah dan untuk dijual. Dah puas cari buyer berlesen tapi semuanya tidak berkesan. Kalau sesiapa berminat sila talipon ke nombor 914384XXXX atau tulis ke emel saya pada asogansasi(at)gmail(dot)com. Harga buka ialah RM 250k, harga pasaran untk berat dan panjang yg saya ade. Terima kasih.

Rosli December 21, 2012 at 5:51 PM

Saya ada seekor tokek seberat 1 kilo yang ingin di jual kepada pembeli yang berlesen….warna hitam berbintik merah…

Kuaidilhazwar December 31, 2012 at 12:25 AM

Saya ada seekor tokek bintik merah, panjang 20 cm dan berat 150g.
Harga terpulang yang mana paling tinggi
Hubungi saya di 017372XXXX.

Terima kasih.

Muhammad Iszuan November 7, 2013 at 6:54 PM

Saya ada cicak tokek nak di jual. Kalau ada lesen dan nak beli, sila call saya 0169851569. Terimah kasih.

Arif November 11, 2013 at 1:43 PM

Gue punya tokek besar 25 ekor @30cm lokasi indonesia. Ada minat and lesen boleh email gue.

Hajirul November 24, 2013 at 4:16 PM

Saya mempunyai tokek bintik merah, berat 164 grem. Kalau berlesen dan nak beli, boleh sila telefon saya di 0122351954. Harga boleh runding.

Johan November 30, 2013 at 9:57 PM

Saya ada tokek berlesen 35-37cm panjang saat ini 3 ekor.
Jika mau hubungi: +62823-9392-6093.

Chewan March 24, 2014 at 5:15 PM

Saya ada kawan mau jual tokek besar. Sesiapa yang berlesen mau beli, boleh call saya di mobilephone #: 013-2504713.

Jovan April 12, 2014 at 3:27 PM

Aku punya cicak tokay berat 40 gram panjang 35 cm.

Ada buyer yang berlesen and berminat, sila hubungi saya di email: reky_gagola(at)yahoo(dot)com.

MAF April 19, 2014 at 11:23 PM

Assalam. Saya ada seekor tokek besar, siapa yang berlesen ingin membelinya sila call saya atau email saya. Pastikan anda berlesen. Handphone #: 019-4445121 Email: mafiqfikri(at)gmail(dot)com.

Hajirul May 1, 2014 at 12:37 PM

Saya ada tokek bintik merah berat 180 grem. Siapa berlesen dan nak beli,
boleh hubungi saya. Di talian 012-2351954 dan harga boleh runding.

Zul May 14, 2014 at 6:06 AM

Saya ada tekek warna putih bintik merah berat sekitar 400g keatas hendak dijual segera. Kalau ada buyer berlesen yang berminat, contact saya di “newspaperkmarin(at)gmail(dot)com.

Leave a Comment