Tokek untuk Kegunaan Perubatan

Cicak Tokek Asia untuk Kajian dan Rawatan HIV / AIDS:

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, cicak tokek dewasa telah menjadi gecko spesis yang amat dikehendaki di negara-negara Asia Tenggara (iaitu Malaysia, Thailand, Indonesia, dan lain-lain) disebabkan kedatangan pembeli-pembeli luar negara dari Amerika Utara, Eropah Barat, Australia, China, Jepun, Singapura dan Korea Selatan. Pembeli-pembeli tersebut berada di seluruh negara-negara Asia Tenggara untuk membeli tokek dewasa yang berat badannya 350 gram dan yang keatas. Cicak tokek sebesar ini (dengan berat badan 300 gram atau keatas) telah dilaporkan boleh dijadikan ubat-ubatan (lihat nota di bawah) untuk rawatan jangkitan HIV, dan untuk penyelidikan dalam “Acquired imunisasi Defisiensi Sindrom” (AIDS) penawar.

Cicak Tokek untuk Kegunaan Perubatan

NOTA: Bahan kimia yang dikenali sebagai “Tri-Hexapentaphenicol” (IUPAC nomenclature) telah dinyatakan dalam pelbagai penyelidikan perubatan bahawa ia adalah bahan yang berkesan untuk menghalang jangkitan HIV dan H1N1 virus, serta bahan kimia ini boleh didapati dalam enzim air liur, racun dan organ-organ/tisu badan tertentu (misalnya, bahagian lidah, pundi hempedu, hati, kulit, dll) sesekor cicak tokek dewasa yang sihat.

Jangkitan HIV Dunia dalam Tahun 2006

AIDS adalah suatu penyakit pada manusia disebabkan oleh virus immunodefisiensi manusia (HIV), di mana virus berkenalan menyerang dan kompromi sistem imun semulajadi badan seseorang itu. Manifestasi umum jangkitan HIV adalah termasuk keletihan, pembesaran limfa nod, kehilangan berat badan, demam, dan jangkitan yis di mulut dan faraj. (Sumber: Gale Encyclopedia untuk Kesihatan Awam HIV / AIDS)

Setakat ini tiada laporan saintifik tentang cicak tokek boleh digunakan untuk membasmi jangkitan HIV sacara sepenuhnya, tetapi ramai orang percaya bahawa spesis gecko in benar-benar boleh mengubati penyakit AIDS. Namun begitu, sama ada terdapat penawar yang berkesan untuk mengubati penyakit AIDS, hanya masa akan menentukannya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), semua masyarakat dunia hari ini masih tiada penawar berkesan untuk penyakit AIDS, dan setakat ini kita tidak membacai apa-apa jurnal perubatan yang telah menerbitkan kajian perubaatan mengenai cicak tokek sebagai ubat-ubatan untuk merawati HIV/AIDS.

Sementara itu, khabar angin yang menyatakan bahawa cicak tokek dewasa boleh merawat AIDS telah membantu menaikkan harga jualan mereka di pasaraya tempatan and antarabangsa. Walaupun begitu, banyak pembeli-pembeli yang berlesen dari luar negara masih amat berminat dalam membeli cicak tokek untuk kegunaan perubatan.

Cicak Tokek Untuk Rawatan Kanser:

Sesetengah orang percaya bahawa darah cicak tokek dan hempedunya boleh mengenakan kesan anti tumor pada pesakit kanser, tetapi adakah ini suatu perkara yang benar?

Maklumat Sel Kanser di Tubuh Manusia

Dalam masa 40 tahun yang lalu, pengamal perubatan tradisional Cina (TCM) telah mendapat pencapaian penting dalam rawatan kanser dengan mengintegrasikan TCM dengan kemoterapi (iaitu, kemoterapi adalah salah satu teknik utama dalam perubatan moden masa ini untuk menghapus tumor kanser, tetapi ia membawa kesan sampingan yang kuat kepada para pesakit kanser yang menggunakannya untuk rawatan kanser mereka).

Kebanyakan kajian perubatan mengenai keberkesanan TCM dalam rawatan tumor telah menyimpulkan bahawa TCM boleh menyekat sel tumor melalui pengukuhan tenaga sihat serta menguatkan sistem imun badan, dengan sedikit atau tanpa sebarang kesan sampingan buruk kepada pesakit tumor.

Menurut kajian penyelidikan kanser yang dikendalikan oleh seorang profesor terkemuka dari Universiti Henan China (Nota: penemuan penyelidikan tersebut telah diterbitkan pada 07-Julai-2008 dalam “W.J. Gastroenterologi”), bahan aktif cicak tokek itu bukan sahaja boleh mengukuhkan daya tahan sistem imun sesuatu bahan hidup, tetapi juga melancarkan kematian sel tumor melalui apoptosis, serta menindas ungkapan protein bagi VEGF (iaitu, suatu protein isyarat yang merangsang pertumbuhan tumor) dan bFGF yang amat penting kepada pertumbuhan dan evolusi kanser sel.

Kajian perubatan yang disebutkan di atas tentang kanser dan TCM telah menunjukkan bagaimana cicak tokek dewasa dan perubatan traditioanl Cina boleh berkesan dalam rawatan tumor in tubuh manusia, tetapi kajian yang lebih lanjut harus dilakukan sebelum kita boleh mengatakan bahawa darah dan hempedu sesekor cicak tokek dewasa boleh membangkitkan anti-tumor kesan dalam pesakit kanser.

Cicak Tokek Sebagai Perubatan Tradisional untuk Mati Pucuk (Disfungsi erektil) di Kalangan Lelaki:

Ramai orang di Asia percaya bahawa daging cicak tokek boleh digunakan sebagai ubat penambah seks yang meningkatkan stamina serta keinginan seks seseorang lelaki, maka ia boleh digunakan untuk menyembuh masalah mati pucuk (ED) pada orang lelaki. Cicak tokek telah digunakan secara luas dalam perubatan tradisional Cina (TCM) bagi perkara tersebut, iaitu untuk mengubati masalah mati pucuk di kalangan orang lelaki.

Tokek Ubat untuk Rawatan Mati Pucuk dalam Lelaki

Cicak Tokek untuk Perubatan Tradisional Cina (TCM):

Cicak tokek gecko merupakan bahan yang bernilai dalam perubatan tradisional Cina (TCM) untuk pelbagai manfaat perubatan yang ia boleh tawarkan kepada orang ramai. Hanya tokek-tokek dewasa yang telah kering (iaitu, cicak tokek selepas dibunuh akan dikaitkan dengan kayu/buluh, dan dijemuhkan di bawah matahari sehingga kering) digunakan dalam TCM, di mana mereka akan dijadikan serbuk dan ubat-ubatan dalam bentul kapsul / pil (contohnya, gecko asma kapsul) untuk menyembuhkan pelbagai penyakit seperti apa yang telah diterangkan di bawah:

Cicak Tokek Kering untuk Perubatan Tradisional Cina

  • Cicak tokek dewasa mengandungi suatu bahan aktif (iaitu antibodi) yang amat penting kepada tubuh badan manusia, dimana bahan tersebut diperlukan untuk meneutral toksin dalam badan yang mengakibatkan pelbagai jenis jangkitan kulit serta pernafasan alahan, seperti asma, batuk, ekzema, gatal-gatal, kudis, dan lain-lain.
  • Serbuk yang diperbuatkan dari cicak tokek kering boleh digunakan dalam TCM untuk merawat batuk kering.
  • Seksual penambah yang dibuat dari cicak tokek kering telah digunakan sebagai ubat untuk merawat masalah ereksi disfungsi (ED) pada golongan lelaki.
  • Walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) setakat ini belum mengumumkan apa-apa ubat-ubatan yang boleh menyembuhkan AIDS dengan sepenuhnya, sesetengah orang telah percaya bahawa TCM dibuat dari lidah tokek adalah berkesan untuk merawati jangkitan HIV dan mengubati penyakit AIDS.
  • Keupayaan cicak tokek untuk membuat sel-sel ekornya dengan pantas telah dipercayai oleh pengamal TCM, dimana ia boleh berfaedah untuk menggantikan sel-sel rosak dalam tubuh badan seseorang yang cedera. Keupayaan tersebut bagi cicak tokek telah dilaporkan boleh serta-merta mengembalikan kuasa dan tenaga seseorang lelaki selepas keintiman.
  • Cicak tokek biasanya digunakan dalam TCM yang mempunyai kesan anti-tumor. Ubat-ubatan berkenaan telah digunakan untuk menghapus tumor malignan dalam badan manusia, terutamanya pada ketumbuhan yang terdapat dalam sistem penghadaman seseorang persakit itu. Satu kajian perubatan yang disiarkan telah melaporkan bahawa cicak tokek dewasa mengandungi beberapa jenis bahan aktif yang bukan sahaja boleh memperbaiki sistem imun organisma, tetapi juga mendorong apoptosis (iaitu, membunuhkan diri) sel kanser, serta menyekat VEGF dan protein bFGf yang boleh membantu dalam evolusi and pertumbuhan sel-sel kanser.

Comments on this entry are closed.